Vietnam en Kenia 2016

Fotoreportage Water for Life

Voor Water for Life - een initiatief van drinkwaterbedrijven Vitens en Evides - vloog ik begin dit jaar de halve wereld over. Amsterdam - Nairobi - Mombasa - Nairobi - Doha - Ho Chi Minh-Stad - Singapore - Amsterdam. Water for Life maakt zich sterk voor schoon water en sanitaire voorzieningen in landen waar dat geen vanzelfsprekendheden zijn. En dat is hard nodig: zo'n één miljard mensen verspreid over de wereld hebben geen toegang tot schoon en veilig drinkwater. Mijn foto’s zullen de komende jaren gebruikt gaan worden in jaarverslagen, folders, presentaties, flyers en websites die zich specifiek richten op Nederlandse huishoudens en bestaande en potentiële donateurs.

Oost-Oekraïne 2015

Fotoreportage Dorcas

Met een diploma veiligheidstraining risico- en oorlogsgebieden op zak en een sessie stressmanagement ben ik begin februari met spoed vertrokken naar het oosten van Oekraïne. Voor Dorcas heb ik daar een reportage gemaakt over vluchtelingen en ontheemden. Vanwege de hevige strijd tussen het regeringsleger en pro-Russische rebellen werd de situatie daar met de minuut slechter. Duizenden van hen moeten het in en rondom Donetsk in tijdelijke tentenkampen al weken zonder stromend water, elektriciteit of telefonie stellen. Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al dertig jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa en Afrika.

Servië, Kroatië en Bosnië 2014

Fotoreportage Pionirke

In November 2014 bracht ik een bezoek aan Servië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Deze landen zijn net voor de zomer getroffen door de ergste overstromingen in 100 jaar met enorme chaos en ontwrichting van het dagelijks leven tot gevolg. In drie dagen tijd kreeg de regio evenveel neerslag te verwerken als normaal in drie maanden. Meer dan 2,5 miljoen mensen werden getroffen. Bijna een miljoen mensen moesten hun huis verlaten en verloren de toegang tot drinkbaar water. In Bosnië is er een bijkomend groot gevaar als gevolg van de aardverschuivingen want in de grond zitten nog heel wat landmijnen uit de burgeroorlogen van de jaren 1990.

Uganda 2014

Fotoreportage Tjeko

Op eerste kerstdag vloog ik voor 2 weken naar Uganda. In Kitgum - ongeveer een dag rijden van de hoofdstad Kampala en hoofdzakelijk bekend door de wandaden en gruwelijkheden tijdens de burgeroorlog - heb ik een fotoreportage gemaakt voor Tjeko Fun Village. Tjeko is een social-profit organisatie die zich inzet voor alle kinderen in Uganda. Deze kinderen, die praktisch het leven van een volwassene leiden, krijgen dankzij Tjeko de mogelijkheid om weer kind te zijn, te spelen en te lachen. Daarnaast willen zij van waarde zijn voor de lokale gemeenschap en economie.

Sierra Leone 2013

Fotoreportage Dokters van de Wereld

Begin november vertrok ik voor enkele weken naar de binnenlanden van Sierra Leone. In opdracht van Dokters van de Wereld heb ik een team Nederlandse chirurgen gevolgd tot in de operatiekamer van het Masanga Hospital. In dit voormalig rebellenbolwerk worden kinderen met verminkingen, aangeboren misvormingen en brandwonden geholpen middels plastische en reconstructieve chirurgie. Deze kinderen hebben het in ontwikkelingslanden extra moeilijk. Ze worden niet geaccepteerd en soms zelfs verbannen. Sinds 1989 voert Dokters van de Wereld daarom Operatie Glimlach uit. Een bijzonder project waarbij deze kinderen reconstructieve chirurgie krijgen en lokale artsen worden opgeleid.

Tanzania en Kenia 2012

Fotoreportage Viafrica

Voor Viafrica - winnaar van de Compurable Award in de categorie: meest maatschappelijk verantwoorde ICT onderneming van het jaar 2012 - heb ik een fotoreportage gemaakt in Tanzania en kenia. Viafrica investeert in de toekomst van kinderen in Tanzania en Kenia. Dat doen ze door de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren met ICT-oplossingen. Met digitale leermiddelen bieden zij kinderen meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen en het beste uit zichzelf te halen. Het CLASSworks-programma van Viafrica heeft al meer dan 200 scholen in Tanzania, Kenia en Sierra Leone van computerlokalen voorzien. Naast de inrichting van de ICT-infrastructuur, maken ook training van docenten, beheer en onderhoud deel uit van deze projecten. Voor honderden scholen in Oost-Afrika is Viafrica hun deskundige partner.

Sri Lanka 2012

Fotoreportage War Child

Voor War Child heb ik een fotoreportage gemaakt over de nasleep van de oorlog, kindsoldaten en slachtoffers van de tsunami. Na bijna een half jaar afspraken maken, afspraken verzetten, risicoanalyse en budgetten bepalen ben ik in maart 2012 vertrokken naar Sri Lanka. In het zuiden woedt sinds 1983 een burgeroorlog tussen de boeddhistische Singalezen en hindoeïstische Tamils. Het conflict heeft inmiddels aan meer dan 100.000 mensen het leven gekost. Bovendien werd een groot gedeelte van Sri Lanka in december 2004 getroffen door de tsunami. War Child heeft als doel een vreedzame toekomst voor alle oorlogskinderen. Dankzij een grondige aanpak krijgen deze kinderen psychosociale steun zodat ze hun ervaringen kunnen verwerken, onderwijs voor een betere toekomst en worden ze beter beschermd tegen geweld in (na)oorlogse gebieden.

Peru 2011

Fotoreportage Los Cachorros

In oktober 2011 vloog ik naar de andere kant van de wereld om een fotoreportage te maken over lijmsnuivende kinderen in Ayacucho, een provinciestad in Peru. Na weken van voorbereiding en een spoedcursus Spaans trok ik voor de stichting Los Cachorros twee weken op met de veelal getraumatiseerde en verslaafde kinderen die - als gevolg van armoede, alcoholgebruik van de ouders en fysiek geweld - noodgedwongen op straat moeten leven. Stichting Los Cachorros zet zich in voor straatkinderen van 6 tot 18 jaar in één van de armste gebieden van het land. Deze kinderen die in zeer onhygiënische omstandigheden leven, seksueel worden misbruikt en veelal in aanraking komen met criminaliteit, hebben dankzij de stichting zicht op een beter bestaan.

Bangladesh 2010

Fotoreportage Niketan

Bangladesh - één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld - heeft het imago een geweldloos land te zijn. Maar niets is minder waar. Vroeger heette Bangladesh gewoon Oost-Pakistan en is na wat moord en doodslag onafhankelijk geworden. Sindsdien wordt het land gekenmerkt door corruptie, gebrek aan stabiliteit, moordaanslagen en militaire coups. Stichting Niketan heeft als doel kinderen en jong volwassenen met een motorische of verstandelijke handicap een menswaardig bestaan te bieden. In het najaar van 2010 ben ik twee weken op pad geweest om een reportage te maken over de uitbuiting, mishandeling en verwaarlozing van kinderen met een verstandelijke beperking.

Kenia 2010

Fotoreportage Macheo

Kenia is vanwege lokale spanningen, kans op ontvoeringen en de verhoogde terroristische dreiging nog altijd één van 's werelds gevaarlijkste landen om alleen te bezoeken. In de sloppenwijk Kiandutu - waar naar schatting 30.000 mensen in de meest mensonterende omstandigheden leven - heb ik in maart 2010 een fotoreportage gemaakt voor Macheo Childrens Center. De stichting is opgericht door twee Nederlanders en heeft als doel de opvangmogelijkheden voor hulpbehoevende kinderen in Kenia te vergroten.